Coffee daily can slow the progression of colorectal cancer
रोजाना कॉफी कोलोरेक्टल कैंसर की प्रगति को धीमा कर सकती है
Drinking one to four or more cups of coffee a day can help people with advanced colorectal cancer to live longer and slow their disease progression.
A study by the Boston-based Dana-Farber Cancer Institute showed that chemotherapy for colorectal cancer was based on nearly five-year data from 1,171 people treated as stage 4 cancer. Overall, as coffee consumption increased, the benefits and whether the coffee was caffeinated or decaffeinated made little difference, according to research published in the journal JAMA Oncology.
During the study period, people who drank one cup of coffee a day were 5 percent less likely to get cancer, compared to those who drank two to three cups daily by 18 percent and four or 22 percent. Were less than. More cups a day. To survive, people who drank four or more cups daily, Their survival rate increased by 36 percent. One cup a day increased 7 percent, and two to three cups increased the survival rate by 18 percent.
A Dana-Farber researcher stated that the study participants drank the most coffee that survived for about 39 months, compared to 31 months. Although research has not determined why coffee may slow the progression of malignant colorectal cancer, cancer experts say it may be related to the antioxidant, anti-inflammatory, and insulin-sensitizing effects of the compounds found in coffee. .
Research has suggested that coffee may reduce the risk for some other cancers. American dietary guidelines consider moderate coffee consumption - described as three to five cups a day - safe and healthy for most people. But problems can develop for people sensitive to caffeine,
Hindi:
एक दिन में एक से चार या अधिक कप कॉफी पीने से उन्नत कोलोरेक्टल कैंसर वाले लोगों को लंबे समय तक जीवित रहने और उनके रोग की प्रगति को धीमा करने में मदद मिल सकती है।
बोस्टन स्थित दाना-फार्बर कैंसर इंस्टीट्यूट के एक अध्ययन से पता चला कि कोलोरेक्टल कैंसर के लिए कीमोथेरेपी स्टेज 4 कैंसर के रूप में इलाज किए गए 1,171 लोगों के लगभग पांच साल के आंकड़ों पर आधारित थी। जर्नल JAMA ऑन्कोलॉजी में प्रकाशित शोध के अनुसार, कुल मिलाकर, जैसे-जैसे कॉफ़ी की खपत बढ़ी, कॉफ़ी को कैफीनयुक्त या डिकैफ़िनेट किया गया, इससे बहुत कम फ़र्क पड़ा।
अध्ययन की अवधि के दौरान, एक दिन में एक कप कॉफी पीने वाले लोगों को कैंसर होने की संभावना 5 प्रतिशत कम थी, जबकि उन लोगों की तुलना में जो 18 से चार या 22 प्रतिशत रोजाना दो से तीन कप पीते थे। से कम थे। अधिक कप एक दिन। जीवित रहने के लिए, जो लोग रोजाना चार या अधिक कप पीते हैं, उनके जीवित रहने की दर में 36 प्रतिशत की वृद्धि हुई है। एक कप एक दिन में 7 प्रतिशत और दो से तीन कप में 18 प्रतिशत की वृद्धि हुई है।
एक दाना-फ़ार्बर शोधकर्ता ने कहा कि अध्ययन प्रतिभागियों ने सबसे अधिक कॉफी पी ली जो 31 महीनों की तुलना में लगभग 39 महीनों तक जीवित रही। हालांकि अनुसंधान ने यह निर्धारित नहीं किया है कि कॉफी घातक कोलोरेक्टल कैंसर की प्रगति को धीमा क्यों कर सकती है, कैंसर विशेषज्ञों का कहना है कि यह कॉफी में पाए जाने वाले यौगिकों के एंटीऑक्सिडेंट, विरोधी भड़काऊ और इंसुलिन-संवेदीकरण से संबंधित हो सकता है। ।
अनुसंधान ने सुझाव दिया है कि कॉफी कुछ अन्य कैंसर के जोखिम को कम कर सकती है। अमेरिकी आहार दिशानिर्देश मध्यम कॉफी की खपत पर विचार करते हैं - जो दिन में तीन से पांच कप के रूप में वर्णित है - अधिकांश लोगों के लिए सुरक्षित और स्वस्थ। लेकिन कैफीन के प्रति संवेदनशील लोगों के लिए समस्याएं विकसित हो सकती हैं,
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